2017. június 1. szám

A természet élménye a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban!

                         


Az EURÓPAI GEOPARKOK HETE júniusban is folytatódik!
Az esemény 64 geopark rendezvényeit fogja össze kontinensünk 22 országában. Ez alkalomból számos programmal várunk mindenkit!

* Geofoglalkozás csoportoknak a Halom-hegyi Vulkán tanösvényen - Részletek
2017. június 1., 9.00, Mencshely
Tartson velünk "vulkánjáró expedíciónkra"! Majd egy közös, terepi társasjáték során megmérkőzhetnek a csapatok, ahol kiderül, ki mennyi információt gyűjtött. Jelentkezés szükséges. A program térítésmentes. 

* 75 éves a Tapolcai-tavasbarlang felszíni védőterülete TT - Geofoglalkozás a Bakony–Balaton Geopark nyugati kapujában - Részletek
2017. június 6., 10.00 - 16.00, Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont
Ősmaradvány festés, hűtőmágnes és denevérescsipesz készítés. A gyerekeknek szóló, kézműves foglalkozásunkon ezeket mind elkészíthetik az érdeklődők. Belépőjegy váltása után a foglalkozás térítésmentes. 

* „Varázslatos Magyarország” fotókiállítás - Részletek
2017. május 26. - július 2., Jásd  
Csodálja meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természeti értékeit hangulatos fotókon keresztül a jásdi Tájházban. Bejelentkezés szükséges. Térítéses. 


Környezetvédelmi Világnap – Látogatás a Diás-szigetre
2017. június 3., 10.00, Kis-Balaton

A kirándulás keretében bemutatatásra kerül a "Matula kunyhó", valamint a "Berek" írója, Fekete István és a természettudós Vönöczky Schenk Jakab emlékszobája. Hallhatnak az érdeklődők a kis-balatoni halászatról és a különleges madárvilágról. A zöld jeles nap alkalmából a felnőtt látogatók kedvezményes jegy váltásával tekinthetik meg a bemutatóhelyet. 


Magyar Pásztorkutyás Hétvége a Salföldi Majorban
2016. június 3-4., 9.00, Salföld

A vendégek a magyar pásztorkutyák Skobrák Ferenc Emlékversenyén a XX. Magyar Országos Terelő Bajnokság minősítő fordulóját, terelési képességvizsgát valamint a pásztorkutyák munkaversenyét és karaktertesztjét láthatják. A Salföld Szépe díj is kiosztásra kerül. A rendezvényt színesítik a Salföldi Major állandó kiállításai, állatbemutatói, illetve lovas, csikós programjai. 


Hévízi-tó túra
2017. június 8., 14.30, Hévíz

Tartson velünk egy könnyű, tavasz végi túrára! A túra célja a Hévízi-tó Természetvédelmi Terület és a környező védett területek élővilágának megfigyelése. A túra térítésmentes. 


Global Wellness Day a Levendula Házban
2017. június 10., 9.00 - 19.00, Tihany

Kerülje a műanyag flakonokat és fogyasszon helyi alapanyagokból készült termékeket! A Levendula Ház is csatlakozott a Global Wellness Day kezdeményezéshez. Az a látogató, aki magával hozza saját bögréjét vagy bögrét vásárol az ajándékboltban, vendégünk egy jeges, házi, levendulás limonádéra. A részvételhez belépőjegy váltása szükséges. 


Lurdy-Házi Ásványbörze és Geológiai Napok
2017. június 10-11., 10.00 - 19.00, Budapest

A kiállításon ásványokat, ősmaradványokat, drágaköveket, meteoritokat, illetve ezekből készült dísztárgyakat és ékszereket lehet megtekinteni. A rendezvényen bemutatkozik a Bakony–Balaton UNESCO Geopark is. Ízelítő a programokból: mini vulkánkitörés, hűtőmágnes és ősmaradvány-lenyomat medál készítés, gipszminták festése, geototó... A rendezvény térítéses, a geopark foglalkozásai térítésmentesek. 


Nemzeti Regattán nemzeti parkunk
2017. június 10-11., Siófok

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park is részt vesz a kétnapos, idén 2. alkalommal megrendezésre kerülő fesztiválon természetismereti játékokkal. A vitorlás hajók fedélzetén és a siófoki hajóállomáson 50 település résztvevői mutatkoznak be.  . 


Geotúra Jásd környékén
2017. június 17., 15.00, Jásd

Megismerheti Jásd környékét, ha velünk tart 6 km-es túránkra. Jásdról indulva a Gaja-patak vadregényes szurdokvölgye mentén a Római-fürdő vízeséshez jutunk. A geotúra előtt a jásdi faluházban egy természetfotókat és mesterségeket bemutató kiállításra kalauzoljuk el az éreklődőket. Jelentkezés szükséges. A túra és a kiállítás is térítéses. 


LEVENDULA HETEK, SZEDD MAGAD ÉS FESZTIVÁL 2017.
2017. június 19-30., Tihany

A tihanyi Németh László Művelődési Ház és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel vár mindenkit a XIII. Levendula Fesztivál és Levendula Hetek rendezvényre!
Levendula szedés, kulturális programok, koncertek, levendula lepárlás, kézműves foglalkozások, ötórai tea, gyalogos túrák, játszóházak, kirakodó vásár, lila élmények…
A hónap második felében külön hírlevelet küldünk a részletes programról! 
Addig is az alábbi linkeken tájékozódhatnak az érdeklődők: 

Tihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek 2017 - Részletek
Levendula SZEDD MAGAD 2017! - Részletek


HÍREINK!

Átfogó természetvédelmi program indul a Hévízi-tó körüli területeken
A Hévízi-tó körüli leromlott állapotú erdő- és gyepterületek rekonstrukciója, a nem honos fajok eltávolítása érdekében átfogó tóvédelmi program indul Hévízen és környezetében, melynek nemzeti parkunk a projektgazdája.  

"Tájunk Háza - Házunk Tája", Regionális Tájháztalálkozó Vörsön
A Magyarországi Tájházak Szövetsége Vörsön tartja dél-dunántúli regionális találkozóját 2017.06.10-én, közös szervezésben a Vörsi Önkormányzattal és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal. 

További aktualitások, híreink

A Bakony–Balaton Geopark programjai!

Kövessen minket facebook oldalainkon és az instagramon
Bemutatóhelyeink várják a természetet kedvelő látogatókat!

Segítsék munkánkat kérdőíveink kitöltésével! A kitöltők között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park ajándékutalványait sorsoljuk ki. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérdőív túráinkról, kérdőívek látogatóhelyeinkről.

Látogatóhelyek, tanösvényeink itt
Ha valami nem jelenik meg, klikk ide.
Feliratkozás: itt
Eseménynaptár: itt
Kattintson eseménynaptárunkban az "Összes" elnevezésű gombra, és listázva olvashatja programjainkat!

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési Osztály

Cím: 8229 Csopak, Kossuth u. 16. | Telefon: 06 87 555 291
E-mail: bfnp@bfnp.hu | Honlap: www.bfnp.hu

Hírlevél feliratkozás