2017. április

A természet élménye a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban!

                         


Több mint 250 ezer eurós fejlesztés a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban
A nemzetközi Dunai GeoTúra projekt részeként a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által alapított és fenntartott Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark területén tanösvényeket újítanak fel, új vulkanológiai tanösvényt hoznak létre és megújul a monoszlói Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyen látható kiállítás is. Az uniós beruházásra 257 ezer eurót fordítanak egy határokon átnyúló geoturisztikai fejlesztéssorozat részeként – jelentette be projektnyitó sajtótájékoztatón a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára. A 2,5 éves projekt az Interreg Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg.


Medvehagymás geotúra
2017. április 2., 10.00, Pénzesgyőr

Fedezze fel a Bakony szépségeit! Az egyik legszebb mészkőszurdokot, a Bányász-kút forrást, a Szent-kutat, erdei kálváriát. Jelentkezés szükséges. A túra térítéses.


Pannon Természeti Élménynapok
2017. április 8.
A Pannon Természeti Élménynapok keretében a Balaton-felvidéki Nemzeti Park alábbi programjait ajánljuk figyelmükbe:
* Tavaszi ártéri sétára invitáljuk Önöket a 10 éves Mura-menti Tájvédelmi Körzetben. Jelentkezés szükséges. A túra térítésmentes. Részletek
Kis-Balatoni, tavaszi kirándulásunk alkalmával többek között a Diás-szigeten található Fekete István Emlékhelyet és a Matula kunyhót is meglátogatjuk. Jelentkezés szükséges. A kirándulás térítéses. Részletek


TAVASZI MADÁRMEGFIGYELŐ NAPOK a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban
Szeretné megismerni a Töreki-tavak és a Kis-Balaton madárvilágát? Jöjjön el és figyelje velünk együtt a madarakat az alábbi programokon.   

Siófok - Töreki-tavak - 2017. április 8., 10.00 A program térítésmentes. Részletek
* Kis-Balaton - 2017. április 23., 9.00 Jelentkezés szükséges. A részvétel térírtésmentes. Részletek


HÚSVÉTI, ÜNNEPVÁRÓ programjaink

Ünnepváró játszóház a Levendula Házban - 2017. április 8., 10.00, Tihany - Részletek
Várjuk együtt a húsvétot levendulával töltött tyúkanyóval és kíváncsi, mászó nyúllal. A foglalkozás térítésmentes. 
* Húsvéti készülődés a Balatoni Múzeumban - 2017. április 8., Keszthely Részletek
Húsvéti tavaszvárás a Bivalyrezervátumban2017. április 15-17., 10:00, Kápolnapuszta - Részletek
A kézműves játszóházban természet közeli dekorációk készülnek és húsvéthoz kötődő hagyományok elevenednek meg. Az eredményes tojásvadászatért jutalom jár. Jelentkezés szükséges. A részvétel térítésmentes. 
* Családi Nyúlkergető - 2017. április 15., Zalakaros Részletek


Hárskúti geotúra
2017. április 15., 10.00, Hárskút

Fedezze fel Hárskút kincseit! Bekukkantunk a Kőszorosi-eresz résbarlangjába, bemászunk egy fa gyökerei között rejtező Gyenespusztai Zsivány-barlangba, valamint megelevenedik előttünk a bakonyi rengeteg betyár- és tanyavilága. Jelentkezés szükséges. A túra térítéses.


Hévízi-tó túra
2017. április 16., 14:00, Hévíz

Jöjjön egy könnyű, tavaszi túrára Hévízre, a tó környező védett területének megismerésére. A túra térítésmentes.


NEMZETKÖZI FÖLD NAPJA a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

* Fenntarthatóság mindenKOR - 2017. április 21-22. - Részletek
A veszprémi diák- és családi naphoz mi is csatlakozunk naptávcsővel, természetismereti játékokkal és programajánlatokkal. 

* Kecskekörömünnep a Tihanyi-félszigeten2017. április 22., 10.00, Tihany - Részletek
Egész napos programmal várunk mindenkit, akik kíváncsiak az ürgék életére, szeretnének kézműveskedeni, játszani, valamint egy érdekes előadáson részt venni. A látogatóközpontba belépőjegyet váltók részére a túra, az előadás és a kézműves foglalkozás térítésmentes. 

Tavaszi madárcsicsergős geotúra a várpalotai Várvölgyben a Pusztapalotához - 2017. április 22., 10.00, Várvölgy - Részletek
A várpalotai Várvölgy dolomit szurdokvölgyében kirándulva apró barlangokat fedezhetünk fel. A Kálistót és a Gazsi-lik-barlangot is megtekintve érkezünk meg a Pusztapalota várához. A Fajdas-hegyen fentről is megcsodáljuk a szurdokvölgyet és a várromot, és egy nagy "ördögszántáson" visszasétálunk a városba. Jelentkezés szükséges. A túra térítésmentes. 

* Föld Kincsei Geotúra: Úrkúti-Őskarszt és Kab-hegy - 2017. április 23., 10.00, Úrkút - Részletek
Kincskereső geotúránkon az út során talált kincseket a szívünkben gyűjtjük: nem hozunk és nem viszünk el semmit, csak ennek a vidéknek a szeretetét. Jelentkezés szükséges. A túra térítéses.

Térhatású fotók a barlangok világáról – kalandozás a geoparkban és külföldön - 2017. április 26., 10.00, Balatonalmádi - Részletek
Egri Csaba térhatású fotóinak vetítése és előadása a világ és a Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark barlangjairól. A program ingyenes.


Tájházak napja
2017. április 22., 10.00-16.00, Vörs

A Tájházak Napja alkalmából kézműves játszóház és népi játékok, népzene, táncház várja kicsiket és nagyokat. A Tájház ezen a napon térítésmentesen látogatható.


Újra Szentgáli-kőlik barlangtúra
2017. április 22-23., 10.00, Szentgál

Kalandozzon velünk overállban a Szentgáli-kőlikban! Egy izgalmas barlangtúra részese lehet, ha velünk tart föld alatti időutazásunkon. Jelentkezés szükséges. A túra térítéses. 


Vadlányoktól a pálosokig – 20 év 20 km
2017. április 23., 10.00, Gyenesdiás

A Balaton-felvidéki Nemzeti park idén 20 éves! Ebben az évben 20 km körüli születésnapi túrákat hirdetünk. Megtekintjük többek között a Pálos kolostor romjait, valamint bemászunk a gyenesdiási Vadlánylik-barlangba is. A túra térítésmentes.


TAVASZI NYITOTT BALATON
A Balatoni Regionális TDM Szövetség szoros együttműködésben a helyi és térségi partnerekkel, az idén is megszervezi a tavaszi Nyitott Balaton programsorozatot, melynek célja, hogy tavasszal, április 28. és május 14. között megismerjék, mit rejt a Balaton és környéke.  A természeti értékek bemutatásához nemzeti parkunk az alábbi áprilisi programokkal csatlakozott. 


Nyitott Balaton - 40 éve védett a Látrány-puszta TT 
2017. április 29., 10.00

Vegyen részt a 40 éve védett Látrány-pusztai emléktúránkon. A túra térítésmentes. 


Nyitott Balaton - Csillagséták nemzeti parkjainkban
2017. április 29., 20.00, Bakonybél

Barangoljon velünk a bakonyi égbolton! Távoli galaxisok, bolygók és csillagok világába kalauzoljuk el a résztvevőket, valamint derült időben a tavaszi csillagképeket figyelhetjük meg. A program térítéses. 


Nyitott Balaton - Geotúrák a Jókai bablevesfőző versenyen
2017. április 29., 9.00, Balatonarács

Nemzeti parkunkkal is találkozhat a Jókai bableves főző versenyen, ahol kézműveskedéssel és túrákkal várunk mindekit. A program térítésmentes.


Nyitott Balaton – Geotúra a vulkánok és tüzes borok félszigetén
2017. április 30., 14.00 óra, Tihany

Jöjjön velünk egy testet-lelket felfrissítő „időutazásra"! Geotúránk alatt Tihany keleti és középső területeit fedezheti fel. Ciprián-forrás, Barátlakások, vulkáni rétegek, Kis-erdő-tető, Szélmarta-sziklák... A túra térítéses. Jelentkezés szükséges.

További, áprilisi programjaink

Folly Arborétum nyílt napján nemzeti parkunk - 2017. április 22., Badacsonyörs Részletek
Zalakarosi Majálison nemzeti parkunk - 2017. április 29., Zalakaros - Részletek


FELHÍVÁS!
Ha szívesen részt venne értékteremtő programokban, valamint szeretne betekintést nyerni a természetvédelem világába (18-24 év között), akkor vegyen részt egy játékos megmérettetésen a természetvédelmi őrök oldalán. Az első helyezett egy hat napos tanulmányúton is részt vehet a csehországi Krkonose Nemzeti Parkban. 

További aktualitások, híreink

A Bakony–Balaton Geopark programjai!

Kövessen minket facebook oldalainkon és az instagramon
Bemutatóhelyeink várják a természetet kedvelő látogatókat!

Segítsék munkánkat kérdőíveink kitöltésével! A kitöltők között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park ajándékutalványait sorsoljuk ki. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérdőív túráinkról, kérdőívek látogatóhelyeinkről.

Látogatóhelyek, tanösvényeink itt
Ha valami nem jelenik meg, klikk ide.
Feliratkozás: itt
Eseménynaptár: itt
Kattintson eseménynaptárunkban az "Összes" elnevezésű gombra, és listázva olvashatja programjainkat!

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési Osztály

Cím: 8229 Csopak, Kossuth u. 16. | Telefon: 06 87 555 291
E-mail: bfnp@bfnp.hu | Honlap: www.bfnp.hu

Hírlevél feliratkozás