2017. március - a "barlangok hónapja"

A természet élménye a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban!

                        


Új látogatóközpont épül a Kis-Balatonnál! 
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság eddigi legnagyobb beruházásaként látogatóközpont épül a Kis-Balatonnál, Fenékpusztán, ahol felújítják Fekete István emlékhelyét is. A megújuló energiaforrásokkal működtetett, zöldtetős, hidat formázó létesítményben interaktív kiállítás, mozi, előadóterem és bolt, az udvaron pedig vízi és szárazföldi tanösvény, játszótér is készül.

Földtani örökségünk védelme és bemutatása a Bakony–Balaton Geoparkban
Céunk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén fellelhető különböző földtudományi természeti értékek megőrzésének hosszú távú biztosítása. 


A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság örömmel és büszkén adja hírül, hogy a Bakony–Balaton Geopark a következő négy évre ismét elnyerte az UNESCO Globális Geopark cím és védjegy viselésének jogát, azaz sikeres újraértékelést követően „zöld kártyát” kapott!


"BARLANGOLJUNK! - MÁRCIUS A BARLANGOK HÓNAPJA" 
A Magyar Nemzeti Parkok az idén márciusra is meghirdették a "barlangolás hónapját". A hónap során az alábbi barlangjaink különleges programokkal, számos kedvezménnyel várják a látogatókata, akik a föld alatti csodavilágunkat szeretnék megismerni.

* A Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont kedvezményesen látogatható március hónapban részletek
* Nappali és éjszakai barlangtúra a Csodabogyós-barlangban kedvezményesen - 2017. március 18. részletek
* Erdőkerülő-barlangjáró geotúra a Szentgáli-tiszafás TT-ben és kedvezményes alap barlangi kalandtúra a Szentgáli-kőlikban - 2017. március 18. részletek
* A Lóczy-barlang kedvezményesen látogatható - 2017. március 20. - 2017. március 26., 10.00 - 16.00, Balatonfüred részletek 


Utazás kiállítás 2017
2017. március 2-5., 10.00 - 18.00, Budapest, Hungexpo

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság idén is részt vesz az utazás kiállításon. 20 éves nemzeti parkunk fantasztikus szabadidős tevékenységeket szeretne ajánlani mindazoknak, akik standunkat  meglátogatják. Az érdeklődők kedvezményre jogosító prospektust kapnak. Találkozzunk a turisztikai vásáron!


Geofoglalkozás a Bakony–Balaton Geopark keleti kapujában, a Levendula Ház Látogatóközpontban
2017. március 11., 10.00 - 16.00, Tihany

Foglalkozásunkon megtudhatja, hogyan működtek egykoron a Balaton-felvidék vulkánjai. Belépőjegy váltásával a program térítésmentes.


Szentgáli tűzköves geotúra
2017. március 12., 10.00, Szentgál

Túránkon a híres szentgáli tűzkő nyomába eredünk. Többek között bekukkantunk a Tűzköves-hegy bányaudvaraiba, belepillantunk egy fúrólyukba és még tengeri liliomokat rejtő mészkőrétegeket is látunk. A túra térítéses.


Vulkánoktól a lápokig – 20 év 20 km
2017. március 18., 9.00, Zalaszántó

Tartson velünk a Kovácsi-hegyet körbejáró túránkon, melyen meglátogatjuk a Bazaltutca rejtélyes barlangjait, körülnézünk a Vindornya-lápon és bemászunk a "Nagy nyárfába". A 20 km-es túrával megemlékezünk a 20 éves nemzeti park megalakulásának évfordulójáról. A túra térítésmentes.


Márciusi szöszmötölés a Levendula Házban
2017. március 18., 10.00 - 15.00, Tihany

Várjuk együtt a tavaszt! Készítsen velünk levendulával töltött tulipános ajtódíszt. Belépőjegy váltásával a program térítésmentes.


VÍZ VILÁGNAPI PROGRAMOK
a Balaton-felvidéki Nemzeti Park 4 helyszínén, 2017. március 18., 19., 24., 25.

A Kis-Balatonon vízvizsgálatra invitáljuk az érdeklődőket, ahol vízi rovarok, puhatestűek és halak kerülhetnek a hálónkba. Megismerkedhetünk a Zala folyó menti gyepek élővilágával is. A Kerka-mentén hódok nyomába eredhetünk, a Tekeres-völgyben pedig a karsztvíz védelmének fontosságáról hallhatunk. 

Víz Világnapja a Kis-Balatonon - 2017. március 18., 10.00, Kis-Balaton részletek
Csatár-hegyi geotúra Veszprém környékén: Tekeres-völgyi tekergés az Ördögrágta-sziklánál 2017. március 19., 10.00 részletek 
* Túra a Zala-réten - 2017. március 24., 15.00, Zalabér részletek
* Kakukkvirág- és hódleső túra - 2017. március 25., 10.00, Iklódbördőce részletek


Virágmező geotúra a Fekete-hegyre
2017. március 26., 10.00, Fekete-hegy

Túránk során számos geológiai érdekességek várják az érdeklődőket. A Vaskapu-árok különböző földtani képződményei, a Keleményes-kő "palacsintasziklái", valamint a Mosóház. A túra térítéses.


Élvezetes földrajzóra a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontban
2017. január 16-tól március 31-ig, Tapolca

Vegyen részt óvodás vagy iskolás csoportjával egy ingyenes földrajzórán a Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpontban! A belépőjegy megváltásával az akció ideje alatt térítésmentes, interaktív földrajzórát tartunk. Jelentkezés szükséges.

 
2017-ben újra E-vetélkedő!
Határidő: 2017. február 28.

Játsszatok idén is velünk! A kvíz célja, hogy a résztvevők játékosan, élményszerűen ismerkedjenek meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természeti és kulturális értékeivel, azokról hasznos tudáshoz jussanak, tudatosuljon bennük azok védelmének fontossága. A megmérettetésen bárki részt vehet. A feladatlap kitöltésével automatikusan regisztrál a játékos. A kitöltés csupán csak két percet vesz igénybe. Ha érdekel és Te is játszanál velünk, kattints az érdekel gombra! 


Nyílik a természet, nyílnak a látogatóhelyeink! 
Visszafordíthatatlanul itt a tavasz! Van már programja a márciusi hétvégékre? Március 12-től már az összes bemutatóhelyünk várja a természetet kedvelőket.

További aktualitások, híreink

A Bakony–Balaton Geopark programjai!

Kövessen minket facebook oldalainkon és az instagramon
Bemutatóhelyeink várják a természetet kedvelő látogatókat!

Segítsék munkánkat kérdőíveink kitöltésével! A kitöltők között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park ajándékutalványait sorsoljuk ki. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérdőív túráinkról, kérdőívek látogatóhelyeinkről.

Látogatóhelyek, tanösvényeink itt
Ha valami nem jelenik meg, klikk ide.
Feliratkozás: itt
Eseménynaptár: itt
Kattintson eseménynaptárunkban az "Összes" elnevezésű gombra, és listázva olvashatja programjainkat!

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési Osztály

Cím: 8229 Csopak, Kossuth u. 16. | Telefon: 06 87 555 291
E-mail: bfnp@bfnp.hu | Honlap: www.bfnp.hu

Hírlevél feliratkozás