2016. április

A természet élménye a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban


Bakonybéli medvehagymás geobotanikai túra
Pénzesgyőr, 2016. április 3., 10:00

Túrázzon velünk Pénzesgyőrből a medvehagymákkal és "hagymaillattal" borított Bakonybélbe vezető úton, a Gerence-patak mentén. A fényes, ehető levelek között kanyargó erdei ösvényen több alkalommal keresztezzük a patakot, hallgathatjuk a patak csobogását... A program ingyenes! 

 


Az "Év földtani értéke a Bakony–Balaton Geoparkban" – előadás Alsóörs és környéke földtani örökségéről és a geoparkról
Alsóörs, 2016. április 4., 17:00

Igazgatóságunk Bakony–Balaton Geoparkja 2013 óta minden évben e cím adományozásával hívja fel a figyelmet egy-egy földtani szempontból kiemelkedően érdekes területre, ahol a földtani természetvédelem, a bemutatás vagy a környezeti-nevelés szempontjából példaértékű összefogás valósult meg. Az előadáson nem csupán a környék földtani értékeivel és az elismeréshez kötődő programokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők, hanem a Bakony–Balaton UNESCO Globális Geoparkról is sok érdekességet hallhatnak. Az előadás ingyenes! 

 


Vendégségben a Levendula Ház a Természet Házában - Gyenesdiás
Gyenesdiás, 2016. április 10. 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park 2016 évi látogatóhelye a Levendula Ház Látogatóközpont, amely ezen a napon ellátogat a gyenesdiási Természet Házába, ahol levendulás kézműves foglalkozást és programokat tart. A rendezvény belépőjeggyel látogatható! 

 


Csillagséták nemzeti parkjainkban - Barangolás a bakonyi égbolton
Bakonybél, 2016. április 16., 20:00 - 22:00

Kalandozzon velünk a csillagok között! Csillagászaink megmutatják az éppen aktuális tavaszi csillagképeket. A Csillagda kupolájában pedig távcsövekkel vehetjük szemügyre az érdekesebb csillaghalmazokat, galaxisokat, színes csillagpárokat.

 


Pannonian Bird Experience 2016 - kiállítás, vásár
Illmitz, 2016. április 15-17.

Idén is bemutatkozunk Illmitzben, a Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Park szervezésében megvalósuló rendezvényen, mely az utóbbi évek egyik legnépszerűbb madármegfigyelési közönségprogramjává vált.
2016. április 9-17-ig: kirándulások, előadások, workshopok
2016. április 15-17-ig: kiállítás és vásár - optikai cégek, védett területek képviselői - a belépés ingyenes!
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park április 15-17. között várja standjánál az érdeklődőket! 


 


FÖLD NAPI RENDEZVÉNYEK
a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 3 helyszínén és a Magyar Nemzeti Múzeumban, 2016. április 21-23.

Föld Napi rendezvény a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében
Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum kertje, 2016. április 21-22., 9:00 - 14:00
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park is részt vesz a Nemzetközi Föld Napja rendezvényen. Nemzeti parkunk természetismereti játszóházzal várja az érdeklődőket. A program ingyenes! részletek

Nemzetközi Föld Napja - Hévízi-tó túra
Hévíz, 2016. április 22., 14:30
Túrázzon velünk a Föld Napján! Egy könnyű, 5 km-es túrát tartunk Hévíz környékén, melynek célja a Hévízi-tó Természetvédelmi Terület és a környező védett területek élővilágának megfigyelése és megismerése. A program ingyenes! részletek

Nemzetközi Föld Napja – Geonap az Év Földtani Értékénél a Bakony–Balaton Geoparkban
Alsóörs, 2016. április 22., 10:00 
Játékos terepi napot tartunk iskolás csoportoknak Alsóörs földtani értékei megismerésére. A résztvevők száma limitált, előnyt élveznek a helyi iskolák tanulói. Előzetes jelentkezés szükséges április 18-ig! A geonap ingyenes! részletek

Nemzetközi Föld Napja - 2016. év madara
Tihany, Levendula Ház Látogatóközpont, 2016. április 23., 10:00 - 16:00
Készítsen velünk madaras levendula zsákot és ismerkedjen meg az év madarával egy szakember előadásán keresztül a Levendula Ház Látogatóközpontban. Az előadáson és a foglalkozáson a részvétel ingyenes! A Levendula Ház interaktív kiállítása belépőjegy megváltásával látogatható. részletek
 


Levendula Ház - "Kóstolj bele a tavaszba!"
Tihany, Levendula Ház Látogatóközpont, 2016. április 23., 10:00 - 12:00

"A természetben a természetből..." A tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontunk is csatlakozik az MT Zrt. "Kóstolj bele a tavaszba!" akciójához a Gasztroélmények éve keretén belül. Ez alkalomból levendulás eper lekvárt főzünk a Ház interaktív udvarán, ahova mindenkit szeretettel várunk. Egy kis üveg ajándék lekvárral kedveskedünk a programon résztvevőknek. A Levendula Ház látogatói részére a program ingyenes. gasztroelmeny.hu


Tájházak napja
Vörs, Tájház, 2016. április 23.

A Tájházak Napja alkalmából kézműves játszóház, népi játékok, népzene és táncház várja a kicsiket és nagyokat. A Tájház ezen a napon térítésmentesen látogatható. 

 


MADÁRMEGFIGYELŐ NAPOK
2 helyszínen, 2016. április 23-24. 

Tavaszi madármegfigyelő nap
Siófok, Töreki-tavak Madármegfigyelő torony, 2016. április 23., 10:00
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani Egyesület szeretettel várja a madárbarátokat a Töreki-tavakhoz. A területet ismerő természetvédelmi őr segítségével az érdeklődők megismerhetik a tavon tartózkodó madárvilágot. Szükséges felszerelés: az időjárásnak megfelelő ruházat, kényelmes túracipő, távcső. A program ingyenes! részletek

Tavaszi madárles a Kis-Balatonnál
Zalavár, Kis-Balaton Bemutatóház parkolója, 2016. április 24., 9:00
Madárbarátok figyelem! A fokozottan védett terület víztájain madármegfigyelést végezhetnek az érdeklődők a délelőtt folyamán. A program a Magyar Madártani Egyesülettel közös szervezésben zajlik. Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözék és lábbeli, távcső!​ A program ingyenes, de előzetes bejelentkezés szükséges! részletek
 


György napi geotúra a Szent György-hegyen a Föld Napja alkalmából
Raposka, 2016. április 24., 10:00

A tűz és víz találkozásával kialakult, majd megszelídült tanúhegyünk egykori lávatavában sétálhatunk. Megismerkedünk a nép által kőzsákoknak, vagy gyapjúzsákoknak is nevezett látványos, orgonasípokhoz hasonlító bazaltalakzatokkal, melynek legszebb példányait ezen a tanúhegyen csodálhatjuk meg. A hegy tetejéről elénk táruló csodás panoráma a többi tanúhegyre magával ragadó élmény.

 


30 éve védett a Balatonfüredi-erdő TT - Jókai bablevesfőző rendezvényen vendég a nemzeti park
Balatonfüred, Koloska forrás, 2016. április 30., 9:00

A verseny keretein belül egy hosszú és egy rövid túrát is indítunk a környéken, valamint standunknál játszóházzal, totóval várjuk a gyerekeket. Jelentkezés a túrákra előző nap 16.00 óráig! A nemzeti park programjai ingyenesek! ÚJ EXTRÉM barlangtúra és KEDVEZMÉNYEK a Csodabogyós-barlangban

Örömmel adjuk hírül, hogy megnyitottuk az Extrém2 barlangi kalandtúra útvonalunkat, amely a már régóta elérhető Extrém1 túrához képest fokozottabb fizikai igénybevételt jelent, ugyanakkor megmutatja a Csodabogyós-barlang igazi arcát: látványos tektonikus hasadékok, nagy terek, a barlang más szakaszaira nem jellemző formakincs. Várjuk a kalandvágyó felnőtteket, akik kíváncsiak a Csodabogyós-barlang minden egyes rejtőzködő, gyönyörű csodájára!

Kedvezményre jogosító kupon a Csodabogyós-barlang extrém túráira!
Balatonederics, 2016. május 31-ig
A kuponok kiadása 2016. május 31-ig tart. Az Alap vagy Extrém1 túrán résztvevők 2016. május 31-ig kupont kapnak. Az Alap túrán résztvevők számára kiadott kupon 1000 Ft kedvezmény igénybevételére jogosít az Extrém1 túra díjából. Az Extrém1 túrán résztvevők számára kiadott kupon 1000 Ft kedvezmény igénybevételére jogosít az Extrém2 túra díjából. A kuponokat 2016. december 31-ig lehet felhasználni.


 
2016-ban újra E-vetélkedő!

Játsszatok idén is velünk! A kvíz célja, hogy a résztvevők játékosan, élményszerűen ismerkedjenek meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természeti és kulturális értékeivel, azokról hasznos tudáshoz jussanak, tudatosuljon bennük azok védelmének fontossága. A megmérettetésen bárki részt vehet. Az első feladatlap kitöltésével automatikusan regisztrál a játékos. A kitöltés csupán csak két percet vesz igénybe. A vetélkedő három fordulóból áll. A fordulók után a hibátlan megfejtők között 1 nyertest sorsolunk ki. A mindhárom fordulón részt vevő hibátlan megfejtők között sorsoljuk ki a fődíjat. Ha érdekel és Te is játszanál velünk, kattints az érdekel gombra! 

 


III. Csirke-Csülök Fesztiválon nemzeti parkunk
Nagyvázsony, 2016. április 30.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park is kitelepül Nagyvázsonyba, a III. Csirke-Csülök Fesztiválra játszóházzal, ahol szemléletformáló játékokkal várunk kicsiket és nagyokat. A Kinizsi Vár csodálatos környezetében immáron 3. alkalommal rendezik meg a Csirke-Csülök Fesztivált, amely 2 napon keresztül rengeteg programot, bemutatót, előadást kínál – természetesen a hagyományos csirkés és csülkös ételek kíséretében.


A programváltoztatás jogát fenntartjuk.

Kövessen minket facebook oldalainkon és az instagramon
Az összes bemutatóhelyünk már nyitva van és fogadja a természetet kedvelő látogatókat!


További aktualitások
A Bakony–Balaton Geopark programjai

Segítsék munkánkat kérdőíveink kitöltésével! A kitöltők között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park ajándékutalványait sorsoljuk ki. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérdőív túráinkról, kérdőívek látogatóhelyeinkről.

Látogatóhelyek, tanösvényeink: itt
Ha valami nem jelenik meg, klikk ide.
Feliratkozás: itt
Eseménynaptár: itt

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési Osztály

Cím: 8229 Csopak, Kossuth u. 16. | Telefon: 06 87 555 291
E-mail: bfnp@bfnp.hu | Honlap: www.bfnp.hu

Hírlevél feliratkozás