2015. decemberi programok, ÉRDEKEL: ➞

A természet élménye a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

Kedves Olvasóink! 
Többen jelezték felénk, hogy decemberi hírlevelünket nem kapták meg, ezért megismételtük a küldést. Ha Önhöz már egyszer megérkezett levelünk, elnézést kérünk! Ha gondolja, küldje tovább ismerősének!

TÉLEN IS VÁR A NEMZETI PARK!
Csokorba szedtük a télen is nyitva tartó látogatóhelyeinket.

Minden nap nyitva:
Tapolcai-tavasbarlang LátogatóközpontKápolnapusztai Bivalyrezervátum
Hétvégén:
Pannon CsillagdaErdők Háza, BakonybélLevendula Ház, Tihany
Bejelentkezéssel látogatható:
Csodabogyós-barlangVörsi TájházVárpalotai HomokbányaSalföldi MajorDiás-sziget
Mielőtt elindul tájékozódjon a nyitva tartás részleteiről.
 

NEMZETI PARK AJÁNDÉKBA!
Lepje meg szeretteit, barátait, ajándékozzon élményt!

Ajándékutalvány vásárolható a nyitva tartó látogatóhelyeinken. Továbbá megrendelhető a Balaton-felvidéki Nemzeti Park bármely látogatóhelyére szóló belépőjegy. Fizetős természetismereti és geotúráinkkal is meglephetik szeretteiket utalvány formájában. 


UNESCO címet kapott a Bakony–Balaton Geopark
Rangos elismerést kapott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által 2006-ban létrehozott Bakony–Balaton Geopark.

2012-ben sikeresen pályázott a Globális Geopark Hálózat tagságára, melynek köszönhetően idén megkapta az „UNESCO Globális Geopark” címet. Az elismerés azonos értékű a Világörökség és az Ember és Bioszféra programokkal.  Az „UNESCO Globális Geopark” megnevezés és védjegy fontos eleme az új Nemzetközi Földtudományi és Geopark Programnak, amit 2015. november 17-én fogadott el a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete. A nemzetközi szervezet immár jogi értelemben is befogadja a Globális Geopark Hálózat 120 tagját, köztük a magyar–szlovák határon átnyúló Novohrad–Nógrád Geoparkot és a mi Bakony–Balaton Geoparkunkat is.


Barlangi Mikulás a Lóczy-barlangban

Balatonfüred, 2015. december 5., 10:00, 10:30, 11:00

A nemzeti park az egyik legszebb felszín alatti birodalmába, a Lóczy-barlangba hívta meg a Mikulást! A barlangban lámpások világítanak, melyek fényénél Szent Miklós püspök, az első Mikulás életének legérdekesebb fejezeteiből rendeztünk be életképeket. A barlang környéki erdőben kis papírmikulásokat kereshetnek a gyerekek, akinek sikerül megtalálni egyet, ajándékkal jutalmazzuk. A program időtartama fél óra, előzetes időpont egyeztetés szükséges!


LEVENDULA HÁZ ADVENTI PROGRAMJAI
Kuvik karácsonyra

Tihany, 2015. december 5., 10:00 - 15:00
A karácsonyváró foglalkozáson a Levendula Ház látogatói baglyos karácsonyfadíszeket készíthetnek. Sőt a belépőjegy megváltásával vendégünk egy csésze teára, aki magával hozza kedvenc bögréjét!

Karácsonyi szöszmötölés Pécsett
Pécs, 2015. december 5.
Levendula Ház Látogatóközpont karácsonyi kézműves foglalkozást tart a Pécsi Természettudományi Múzeumban is. A karácsonyváró foglakozáson a látogatók Levendulás Mikulás Pocakot és Angyalkákat készíthetnek.


Kézműves foglalkozás az ünnepek között is
Tihany, 2015. december 27-30.
A Levendula Ház Látogatóközpont a két ünnep között is nyitva tart, naponta 10:00-től 15:00 óráig. A gyerekeket kézműves foglalkozással várjuk!


Pálosok nyomában - Mikulás túra

Salföldi Major, 2015. december 5., 10:00

Túrázz velünk a Salföld falu - Salföld kőtenger - Pálos kolostorrom útvonalon. A csoport a Csönge-hegyen keresztül sétál majd vissza a majorhoz. A túrára előzetes jelentkezés szükséges! A gyerkőcöket meglepetéssel várjuk.


Overallos Mikulás
Balatonederics, Csodabogyós barlang, 2015. december 6.

Természetesen a Csodabogyós-barlangba is "ellátogat a Mikulás". Ez alkalomból kedvezményes belépőjegy árakkal várjuk a vállalkozó kedvű vendégeinket. Előzetes időpont foglalása szükséges!


ADVENTI PROGRAMJAINK A KIS-BALATONON ÉS KÖRNYÉKÉN

2015. december 4., 16:00
Hévíz - Mikulásváró délután a Bibó István Gimnáziumban

2015. december 6., 10:00 - 15:00
Kézműveskedés a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban

2015. december 5. és december 12., 14:30-17:00
Keszthely, Balatoni Múzeum: Madárcsemege készítés, ünnepi alkotóműhely

2015. december 6. és december 20., 15:00 órától
Hévíz - Adventi játszóház a Deák téren

2015. december 13., 15:30
Gyenesdiás, Pásztorház és udvara - Adventi kézműveskuckó és népi játszóudvar


Adventben is látogatható a Vörsi Tájház
Előzetes bejelentkezéssel látogatható a Vörsi Tájház az adventi időszakban. Ugyancsak advent 1. vasárnapjától tekinthető meg a híres vörsi Betlehem a település templomában.


Luca-napi Játszóház Alsóörsön

Alsóörs, 2015. december 13., 10:00 - 13:00

Izgalmas téli hangulatú játszóházunkban a lehetőségek palettája igen színes: különböző kifestőkkel, kirakósokkal, memória játékokkal és mogyoró-manó készítéssel várjuk a kicsiket! A nagyobbak megpróbálkozhatnak természetismereti kvízünkkel is. 


Borkarácsonyfa és Adventi Balaton Szalon a Városligetben

Budapest, Műjégpálya - Díszterem,  2015. december 15., 16:00 - 21:00

Adventi vásár és borkóstoló keretében bemutatkoznak a Balatoni Kör tagjai, a balatoni borosgazdák, vendéglátósok és kézműves termelők. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park bemutatja ökoturisztikai kínálatát, téli programjait és nyitva tartó látogatóhelyeit. A nemzeti park mellett a Levendula Ház Látogatóközpontunk levendulás és nemzeti parki védjegyes termékekkel készül.


Szabadság csillagai - karácsonyi koncert és csillagászati program
Pannon Csillagda, Bakonybél, 2015. december 29.

Hallottak már Vincenzo és Michelagnolo Galileiről? Ha többet szeretnének tudni, vegyenek részt a Pannon Csillagdában megrendezésre kerülő "Szabadság Csillagai" elnevezésű programunkon, ahol a neves Galilei zeneszerzők műveiből hallhatnak darabokat lanton. A koncerten túl is minden Galileo Galilei körül forog majd: a planetáriumban az új "Acta Galilei" film vetítése, derült ég esetén pedig távcsöves megfigyelés is várja az érdeklődőket!


Téli túra a Biodiverzitás Védelmének Világnapján

Misefa, körhalastó, 2015. december 29., 9:30

A Remetekertbe vezető sétán bemutatjuk a természet sokszínűségét, változatosságát. A kirándulást természetvédelmi őr kollégánk vezeti. Szükséges felszerelés: az időjárásnak megfelelő ruházat, vízálló túra bakancs, esetleg távcső.


Óévbúcsúztató geotúra

Nosztori pihenő, 2015. december 30., 10:00

Évzáró programunkon egy őskori festékbánya gödreiben kipróbálhatjuk, hogyan készül kőből festék. A festői szépségű Király-kúti-völgyben arra is fény derül majd, hogyan válik a víz kővé, és a kő vízzé! A túrára jelentkezés szükséges.


Töltse le decemberi eseménynaptárunkat
Kövessen minket facebook oldalainkon és az instagramon

További aktualitások
Bakony–Balaton Geopark programjai  

Segítsék munkánkat kérdőíveink kitöltésével! A kitöltők között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park ajándékutalványait sorsoljuk ki. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérdőív túráinkról, kérdőívek látogatóhelyeinkről.

Látogatóhelyek, tanösvényeink: itt    
Ha valami nem jelenik meg, klikk ide.
Feliratkozás: itt   
Eseménynaptár: itt

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési Osztály

Cím: 8229 Csopak, Kossuth u. 16. | Telefon: 06 87 555 291
E-mail: bfnp@bfnp.hu | Honlap: www.bfnp.hu

Hírlevél feliratkozás