Bővültek a Nemzeti Parki Termékek

A 13. Levendula Fesztivál és az 5. Levendula Szedd Magad hivatalos megnyitóján adtuk át 4 helyi termelő számára a Balaton-felvidéki Nemzeti Parki Termék Védjegy oklevelet.

A védjegy célja: 
A helyi készítésű élelmiszerek fogyasztási kultúrájának emelése, a termékek piacra jutásának elősegítése a hagyományos mesterségek-tevékenységek megőrzése és a természettel harmonikus gazdálkodás és termék előállítás ösztönzése. 

Az aktuális védjegy pályázat:
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság védjegyet kívánt adományozni azoknak a jellegzetes helyi növényi és állati eredetű alapanyagokból (zöldség, gyümölcs, fűszer, gyógynövény, mag, fa, tej, zsiradék, stb.) feldolgozott alkoholmentes krém, paszta, pástétom, szörp, lekvár, zselé, dzsem, tea, olaj, liszt, ecet, szappan, tejtermék stb. termékeknek, és tevékenységeknek amelyek a nemzeti park igazgatóság működési területén készülnek és előállításuk a természettel összhangban történik. 

2017. nyertesek:

Kalán Gréta (levendula szörp)
Barnagi kistermelőnk generációk óta hagyományos kézműves technikával készíti a Balaton-felvidéki gyűjtésű és saját termesztésű alapanyagokból szörpjeit és lekvárjait. Ezúttal levendula szörpje nyerte el a nemzeti parki termék védjegyet. 

Dávidné Kéri Márta őstermelő (házi torma, fokhagymás tökmagkrém, csalános tökmagkrém)
Nemesvámosi gazdálkodónk családi összefogással készíti krémjeit 1,5 hektáron 2013 óta. Ezúttal a házi torma, a fokhagymás tökmagkrém és a csalános tökmagkrém nyerte el a nemzeti parki termék védjegyet. 

Giricz Kálmán (kecsketejes hévíz iszapos szappan, hévízi termálvizes és levenduls borotvaszappan)
2011 óta regisztrált őstermelőnk szappankészítéssel foglalkozik. Maga termelte gyógy és fűszernövényekből és gazdaságában keletkezett zsiradékból biztosítja a szükséges alapanyagokat a szappanok számára. Ezúttal a kecsketejes hévíz iszapos szappan, a hévízi termálvizes és levendulás borotvaszappan nyerte el a nemzeti parki termék védjegyet. 

Eekhof Adriana őstermelő (levendula szörp és a paradicsomszósz)
5,5 hektáros birtokán vendégfogadással foglalkozik. A terület gazdasága látja el alapanyaggal fogadójuk konyháját. Ezúttal a levendula szörp és a paradicsomszósz nyerte el a nemzeti parki termék védjegyet. 

Forrás: BfNPI

Kapcsolódó cikk:
Több mint hatvanmilliárd forint jut természetvédelmi fejlesztésekre Magyarországon / kormany.hu / Megtekintés

Galéria