A pumi nyírása

Egy kutyakiállításon az a kutya indul sikerrel, amelyik mind küllemben, mind viselkedésben a legjobban megfelel az FCI standard-nek. A felkészítés egyik igen fontos eleme a kutya nyírása. Nem mindegy, hogy ez mikor (mennyi idővel a megmérettetés előtt), és hogy hogyan történik. Minden fajta felkészítésének megvannak a sajátosságai. A mudit például, nem kell nyírni, maximum csak fazon igazítani. A pumi szőre viszont speciálisabb.

Hajdanán a juhászok a pulit és a pumit tavasszal együtt nyírták a nyájjal. Persze, ezen kívül, szabadidejükben szinte minden nap foglalkoztak a kutyáikkal, kiszedték a szőrükből a bogáncsot, az elhalt szőrszálakat, feltépték a puli tincseit. Falun, ma is jellemző, hogy mindkét fajtát csak évente, de akkor szinte kopaszra nyíratják. Ez sokszor keserves macera mind a kutyának, mind a kutyakozmetikusnak, mert sajnos, a falusi gazdik egy része ennyivel le is tudja kutyája szőrápolását.

A pumi attól is pumi, hogy pumisan néz ki. Ehhez viszont, a szőrével egy évnél sűrűben kell foglalkozni. Néhány hetente át kell fésülni, és körülbelül negyedévente nyírni is kell. Ehhez a kutya hozzászokik, jól tűri, a szőrében is kevesebb a gubanc, és rövidebb ideig is tart.

A pumit pumisra kell nyírni. Ezt a műveletet az egyik legjobban Baloghné Jancsovics Tünde, kutyakozmetikus tudja ma Magyarországon. Konkoly „személyi” kutyakozmetikusával és kiképzőjével az ő szemináriumán (II. Jótékonysági Szeminárium a gödöllői árva kutyusokért) jártunk szombaton, Gödöllőn. A képek ott készültek.

Ezúton is köszönöm Tündének a meghívást!

Csiszár Viktor, Észak-Zala, Természetvédelmi Őrszolgálat

Galéria